Ga naar de inhoud

Wat is een Struikelsteen?

De Struikelstenen zijn een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing plaatjes, 10x10cm, bevestigd op een kassei, die geplaatst worden op het voetpad, voor de laatst gekende en vrijwillig gekozen woonplaats van een slachtoffer van het nazisme.

Ze herinneren ons aan alle slachtoffers van het nazisme: joden, politiek vervolgden, verzetsmensen, roma en sinti, homoseksuelen, zogenaamde ‘asocialen’, of iedere andere mens wiens leven de nazi’s niet waardig vonden…

Je valt niet over een Struikelsteen, je struikelt met je hoofd en je hart.
“Man fällt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen”

Gunter Demnig

Vandaag zijn al bijna 100.000 Struikelstenen geplaatst in ruim tweeduizend steden in Europa. Zo vormen ze het grootste herdenkingsmonument ter wereld. In Brugge werd in 2022 een eerste Struikelsteen geplaatst, in december 2023 wordt dat aantal aangevuld, en je kan er gratis bij zijn om de inhuldigingen mee te maken. De locaties kun je hier vinden.

De Struikelstenen zijn een community project, waarbij een werkgroep autonoom beslist over de plaatsing van een steen. De werkgroep wordt daarbij geadviseerd door het Brugse stadsarchief en de Erfgoedcel Brugge. Alles wordt gedaan in overleg met de stichting Stolpersteine van initiatiefnemer Gunter Demnig, de familieleden van de slachtoffers en de huidige bewoners van het huis.

Wil je graag het project financieel ondersteunen, dan kan je een schenking doen (een schenking is noch een voorwaarde, noch een garantie om een Struikelsteen te plaatsen op een locatie). Heb je een suggestie voor een nieuwe Struikelsteen? Die kan je doorgeven aan de werkgroep via struikelstenenbrugge@gmail.com.

Kunstenaar Gunter Demnig toont een Struikelsteen

De stenen herinneren op een tastbare wijze aan de terreur van het nazisme en fascisme. Het gebeurde niet ver weg en lang geleden, maar dichtbij. Mensen van bij ons waren erbij betrokken, als slachtoffer en als dader.

De Struikelstenen zijn een herinnering aan het feit dat democratie en mensenrechten waardevol en kwetsbaar zijn. Het is de taak van ons allen om de herinnering aan het verleden levendig te houden, de democratie en de mensenrechten te beschermen en een herhaling van soortgelijke feiten te voorkomen.